Kunnian kukkoja ja esikoismaljoja
- pulkkinenjonna
- 4.1.2016
- 1 min käytetty lukemiseen
Käsi ylös, kuka viettää tipatonta tammikuuta? Vietittepä tai ette, tässä vähän tipattoman historiaa.
Tipaton tammikuu oli alunperin Raitis tammikuu, joka masinoitiin ensimmäisen kerran vuonna 1943 tukemaan rintamalla sinnitteleviä sotilaita. Kyseessä oli siis solidaarisuuden osoitus.
Raitis tammikuu -liike laajeni nopeasti kansanliikkeksi. Muuan Pekka ja Pätkä -elokuvistaan tunnettu ohjaaja Armand Lohikoski oli tuolloin aktiivinen raittiusmies. Hän ohjasi Pekka ja Pätkä -leffojen ohella myös valistavia raittiuselokuvia ja toimi Raittiuden ystävät ry:ssä muun muassa kirjoittaen ahkerasti yhdistyksen Kylväjät-lehteen. Raittiusmiehenä Lohikoski luonnollisestikin oli raittiin tammikuun kannattaja. Aloite raittiiseen tammikuuhun ei kuitenkaan tullut raittiusväen piiristä vaan urheiluseuroilta ja muilta kansalaisjärjestöiltä.

Pentti Siimes viettämässä varpajaisia Esikoismalja-elokuvassa.
Tämäpäs närästikin Raittiuden ystäviä, ja järjestö kielsi Lohikoskea kirjoittamasta Kylväjiin raittiista tammikuusta. Niinpä Lohikoski erosi järjestöstä ja päätti raittiusvakaumuksensa. Hän on kertonut asiasta seuraavasti:
"Selitys oli, että Raittiuden ystävät edustaa ehdottoman raittiuden kantaa eikä niin ollen voi eikä halua olla antamassa tukeaan aloitteeelle, joka ei ole lähtenyt raittiusväen taholta. Tämä ahdasmielisyys ja mielestäni epäviisas asenne poltti minulta proput ja siltäa seisomalta tein välit selväksi raittiusliikkeen kanssa."
Armand Lohikoksen ohjaamia raittiuselokuvia löytyy Ylen Elävästä arkistosta. Vuonna 1954 valmistunut Kohtalotoverit löytyy täältä ja vuonna 1955 valmistunut Kunnian kukko täältä. Jaloviinan historiasta kiinnostuneiden kannattaa vilkaista Arvo Turtiaisen vuonna 1953 ohjaama Esikoismalja täältä.

Artturi Laakso opettajana Kunnian kukko -elokuvassa. Oppilailla saattaa olla aavistus, mitä maikka on nauttinut edellisenä iltana. Molemmat kuvat kuvakaappauksia Ylen Elävästä arkistosta.
Comments