top of page

Tietokirjalistausta

  • pulkkinenjonna
  • 2.9.2016
  • 2 min käytetty lukemiseen

Kuoleman ottelun, josta kerrotaan kirjassa Kiovan Dynamon kunnia, ilmoituksia elokuussa 1942. Ottelussa kohtasivat ukrainalainen Start ja natsi-Saksan Luftwaffesta koottu Adler, josta käytetään myös nimitystä Flakelf.

Vuoden 2016 opetussuunnitelmassa tietokirjojen käyttö opetuksessa lisääntyy, mikä on erittäin hieno juttu. Suomen Tietokirjailijat julkaisi tässä jokin aika sitten Tietokirjoja kouluun! -kirjakatalogin, joka esittelee 91 erityisesti yläasteen ja lukion oppilaille sopivaa tietokirjaa. Katalogi löytyy pdf:nä täältä. Katalogin ovat koonneet Pirjo Hiidenmaa, Hanna Kolli ja Salla Salokanto. Kirjat on jaoteltu 13 eri aihealueeseen, kuten esimerkiksi ympäristöön ja luontoon, historiaan ja kulttuurihistoriaan, yhteiskuntaan, harrastuksiin sekä musiikkiin ja elokuvaan.

Minultakin on udeltu lukemisiani, joten tässäpä lyhyt lista omista tietokirjasuosikeistani. Valitsin viisi ensimmäisenä mieleeni tulevaa lukemaani ulkomaalaista kirjaa. Mukana myös lyhyet esittelyt.

1. Dougan, Andy: Kiovan Dynamon kunnia

Kiovan Dynamon kunnia on kertomus vastarinnasta - aihe, joka aina vetoaa meikäläiseen. Aihetta käsitellään toisen maailmansodan ja jalkapallokentän miljöössä. Andy Dougan on kirjoittanut ukrainalaisen ja ennen sotia yhden maailman parhaimman joukkueen, Kiovan Dynamon ja sen pelaajien tarinan elävästi ja tunteella.

2. Foer, Franklin: Jalkapallon maailmanselitys

Amerikkalaisjournalisti Franklin Foer kirjoittaa kirjassaan eurooppalaisesta jalkapallosta ja sen yhteiskunnallisesta merkityksestä. Foer käsittelee kirjassa monenmoisia aiheita, kuten juutalaisuutta, Balkanin tapahtumia ja islamilaisuutta jalkapallon näkökulmasta. Lukija voi halutessaan tingata mielessään kirjailijan kanssa, mutta kirjaa voi lukea oikein hyvin myös ihan vain omaksi viihdytykseksi.

3. Lower, Wendy: Hitlerin raivottaret - saksalaisnaisia natsien kuoleman kentillä

Amerikkalainen tutkija Wendy Lower tutki naisten osallisuutta juutalaisten kansanmurhaan etenkin Itä-Euroopassa. Kirja ei ole helppoa luettavaa enkä ehkä ihan suorilta suosittelisi sitä herkimmille. Kirja kertoo, kuinka nainen ei välttämättä tyydy toimimaan sotakoneistossa vain sihteerinä tai muussa sivuosaroolissa, vaan ottaa osaa raakuksiin siinä missä miehetkin.

4. Gately, Iain. Drink: A cultural history of alcohol

Paksu, mutta sujuvasti kirjoitettu opus alkoholin historiasta, joka sisältää mukavasti erilaisia anekdootteja ja tarinoita. Kirja kattaa alkoholin historian laajasti alkaen viljasta ja rypäleistä nykypäivään saakka.

5. Standage, Tom: Ihmiskunnan syötävä historia

Erinomainen teos ruoasta ja sen merkityksellisyydestä ihmiskunnalle. Pidin siitä, kuinka Standage kirjoitaa asioista yksinkertaisesti vain niin kuin ne ovat, ilman erityistä poliittista agendaa tai salaliittoteoriaa.


 
 
 

Comments


Uusimmat kirjoitukset

FOLLOW ME

  • Instagram Social Icon
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic

© Jonna Pulkkinen.

bottom of page